top of page

5 manieren waarop stress invloed heeft op jou en de oplossing hoe een leven zonder stress te leven

Chronische stress kan bijna elk fysiek proces in het lichaam beïnvloeden, waaronder de spijsvertering, de glucoseproductie, het cholesterolgehalte, de bloeddruk en zelfs het functioneren van de hersenen. Een levensstijl met hoge stress zal niet alleen je gezondheid schaden, maar ook je welzijn, relaties en productiviteit beïnvloeden – en vooral hardwerkende mensen hebben natuurlijk meer last van stress. De grootste factor die ervoor zorgt dat je leven verkort wordt, is eigenlijk onze levensstijl. Het is daarom belangrijk om het soms wat rustiger aan te doen en daarnaast ook ontspanningstechnieken te gebruiken om tot kalmte te komen. Stressmanagement en het leven van een ontspannen levensstijl zouden eigenlijk een prioriteit moeten vormen voor iedereen. Daarom hebben we een lijst samengesteld met vijf manieren waarop stress je lichaam en geest schaadt – maar ook vijf tips om een minder stressvolle levensstijl te verkrijgen.


Gevolgen van chronische stress:

1. Gewichtstoename en diabetes

Hoe meer cholesterol je eet, hoe meer gewicht je zult bijkomen. En wanneer we gestrest zijn, houdt het lichaam makkelijker vast aan overgewicht. Stress heeft daarnaast ook een effect op de glucoseproductie, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes. Wanneer je gespannen bent, produceert je lichaam stress-hormonen, zoals cortisol, om je te helpen goed te reageren op een potentieel gevaar. Deze hormonen zorgen er onder andere voor dat je hartslag en ademhaling sneller worden. Ze sturen ook glucose naar het bloed om energie beschikbaar te maken voor de spieren. Het gevolg: een hogere bloedsuiker.


2. Verminderde immuunsysteemfunctie

Van stress is geweten dat het het immuunsysteem verzwakt en zeker hardwerkende mensen zijn bijzonder vatbaar voor stress-gerelateerde veranderingen in het functioneren van het immuunsysteem. Ook depressies kunnen bijdragen aan een verminderd immuunsysteem. Dit kan leiden tot trager genezende wonden en een verhoogde vatbaarheid voor griep en andere infecties.


3. Hoger risico op hypertensie

Wanneer het lichaam te maken heeft met stress, kan de bloeddruk tijdelijk stijgen - en wat meer is, chronische stress kan bijdragen aan langdurige problemen zoals een hoge bloeddruk (ook hypertensie genoemd). Stress speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van hypertensie. Mensen met hypertensie hebben 40 procent meer kans om cognitieve stoornissen te ontwikkelen bij het ouder worden.


4. Verhoogd risico op chronische ziekten

Chronische stress is een risicofactor bij het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en kanker. Dit kan ook een rol spelen bij een aantal andere aandoeningen, waaronder veel auto-immuunziekten.


5. Geheugenverlies

Wist je dat stress een van de grootste boosdoeners is bij het veroorzaken geheugenverlies en verwarring? Hoewel geheugenverlies een normaal onderdeel van het verouderingsproces is, kunnen hoge stressniveaus dit proces versnellen.


Geen paniek! Hier zijn vijf manieren om een meer ontspannende levensstijl te gaan leiden.


1. Vind een gemeenschap waar je deel van kunt uitmaken

Mensen met sterke sociale netwerken hebben minder stress, een betere gezondheid, een beter humeur en leven in het algemeen langer. Mensen met een actief sociaal leven vertragen het geheugenverlies enorm en zijn veel gezonder. Het is ook aan te raden om een huisdier te nemen, minstens een keer per week vrienden buitenshuis te ontmoeten, te sporten, en deel te nemen aan activiteiten in je lokale gemeenschap.


2. Doe aan lichaamsbeweging

Aan lichaamsbeweging doen vermindert de kans op vroegtijdig overlijden. Je hebt niet eens persoonlijke trainer of sportschoollidmaatschap nodig. Probeer simpelweg na de lunch een korte wandeling te maken door jouw buurt. Het kan ook een voordeel zijn om de natuur in te gaan, want dit biedt de bonus dat het de stress vermindert en de bloeddruk verlaagt.


3. Train je hersenen

Iedereen zou vijf tot tien minuten per dag moeten spenderen aan spelletjes die je brein uitdagen. Er zijn smartphone apps zoals Brain Trainer die je hierbij kunnen helpen en die zullen bijdragen aan een gezond functionerend geheugen. Net als je lichaam, heeft ook je hoofd training nodig om in vorm te blijven.4. Maak tijd vrij voor rust en meditatie

Meditatie kan ertoe bijdragen dat je hersenen een groter volume verkrijgen, maar zal ook de werking van het immuunsysteem verbeteren en daarnaast je bloeddruk, hartslag en cholesterol verlagen. Begin met twee tot tien minuten, één of twee keer per dag, met het doen van stille meditatie. Rustgevende natuurgeluiden kunnen je helpen om tot rust te komen.


5. Verander je dieet

Het aanhouden van een gezond dieet is een van de belangrijkste factoren bij het creëren van een stressvrije levensstijl. Het is hierbij belangrijk om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en te opteren voor voedingsrijke groenten en fruit. Begin elke dag daarom met een gezonde maaltijd. Mensen die de dag starten met een gezond ontbijt, leven langer. B-vitaminen en omega-3-vetzuren spelen een belangrijke rol bij gezond ouder worden. Omega-3 vetzuren kunnen helpen om angst, stress en depressie te verlichten, en ze voegen ook vet toe rond de neuronen in de hersenen die neurale communicatie bevorderen. Zorg ervoor dat je ook vitamine B6, die de serotonine in het lichaam verhoogt, aan je dieet toevoegt.

De grootste factor die ervoor zorgt dat je leven aanzienlijk verkort wordt, is wel degelijk je levensstijl. Een gezonder en stressvrij leven leiden is echter niet zo moeilijk, maar je moet wel een inspanning leveren en je moet daarnaast consistent zijn in het aanhouden van een bepaalde levensstijl. Volg de vijf tips hierboven voor enkele weken, en je zult het verschil zeker en vast merken. Waar wacht je nog op? Er is eigenlijk geen enkele reden waarom je geen gezonder en meer ontspannen leven zou kunnen leiden!

Recent Posts

See All
bottom of page